Over ons

Hoe MIREIA het onderwijs in de geneeskunde vorm kan geven


Deze alliantie wil de opleiding van geneeskundestudenten en bewoners op het gebied van medisch en chirurgisch onderwijs verbeteren. De klinische instellingen voor hoger onderwijs (instellingen voor hoger onderwijs) van het consortium zullen bijdragen aan het definiëren van de klinische vereisten en behoeften van het project, door het nodige pedagogische materiaal te verstrekken en de instrumenten te valideren die zijn ontwikkeld met de deelname van doelgroepen.

 

Op dezelfde manier zullen de hogeronderwijsinstellingen profiteren van de technologische ontwikkelingen en kennis die wordt gegenereerd door de technologische instellingen voor hoger onderwijs en bedrijven in het consortium, wat een meerwaarde zal opleveren voor hun opleidingsdiensten. Naast het leren van inhoud op basis van feitelijke klinische gevallen, zullen de hogeronderwijsinstellingen over verschillende instrumenten beschikken om hun eigen op modellen gebaseerde inhoud te creëren en te delen voor medische en chirurgische training in technische en niet-technische vaardigheden.

 

Dit zal het scala aan trainingsoplossingen van deze instellingen verbreden en een groter aantal studenten bereiken. De instellingen voor hoger onderwijs zullen de mogelijkheid hebben om in hun opleidingsprogramma's alle innovatieve instrumenten voor medisch onderwijs die in het project zijn ontwikkeld, te implementeren. Dit stelt hen in staat om een vormende dienst van hogere kwaliteit te bieden, alomtegenwoordig, gebaseerd op geavanceerde technologie en aangepast aan de behoeften van de studenten. Dit zal hen positioneren als referentiecentra op Europees niveau in het medisch onderwijs. Technologische instellingen voor hoger onderwijs zullen ook de instrumenten opnemen om hun technische onderwijsprogramma's te verrijken.

 

Deze alliantie zal een netwerk creëren voor de uitwisseling van kennis en leerinhoud voor medische opleidingen, die de kennisstroom tussen Europese instellingen zal stimuleren door bij hun opleidingsactiviteiten gebruik te maken van de instrumenten die in dit project zijn ontwikkeld.


Een beetje informatie over de huidige toestand van het probleem


De behoeften die in dit project worden geïdentificeerd, zijn voornamelijk gebaseerd op (1) de uitgebreide ervaring van klinische partners die werkzaam zijn in medisch en chirurgisch onderwijs, (2) de ervaring van technische partners in medische technologie, (3) eerdere Europese initiatieven zoals S4Game, EASIER, MIS-SIM, FUSIMO, KTS, SurgTTT en MISTELA, en (4) gepubliceerd bewijsmateriaal.

 

Traditioneel was de implementatie van nieuwe technologieën voor medische opleiding voornamelijk gebaseerd op de ontwikkeling van e-learningplatforms voor het leren van niet-technische vaardigheden en op de toepassing van simulatietechnologieën voor het trainen van technische vaardigheden [1-3].

De introductie van draagbare VR- en AR-apparaten heeft aan belang gewonnen in training en chirurgische zorg [4,5]. De recente opkomst van hybride technologie zoals MR, die veel van de voordelen van VR en AR combineert, maakt het mogelijk om trainingsmateriaal effectiever te integreren in de omgeving van de gebruiker in de vorm van hologrammen en maakt interactie met hen mogelijk [6].


Het zou daarom gepast zijn om het grote potentieel van deze XR-technologieën voor onderwijs en opleiding te benutten door de nodige instrumenten aan te reiken voor het creëren en uitwisselen van inhoud.

Tijdens onze eerdere ervaring hebben we vastgesteld dat een cruciaal probleem bij de implementatie van deze educatieve oplossingen is dat ze over het algemeen inhoud bieden die slecht interactief is, niet erg persoonlijk, soms ver verwijderd van de feitelijke klinische ervaring [3], of niet beschikbaar is als een OER voor de hele Europese gemeenschap in klinische of chirurgische opleidingen.

3D-anatomische modellen kunnen nuttig zijn om de leercurve van medische studenten en bewoners te verkorten, die mogelijk baat hebben bij 3D-reconstructies op basis van real-case preoperatieve beelden zoals computertomografie (CT) en magnetische resonantie beeldvorming (MRI) -studies of chirurgische video's [7 , 8].


Er is echter een gebrek aan specifieke richtlijnen om dit proces op een efficiënte en kosteneffectieve manier uit te voeren voor toepassing in medisch-chirurgische opleidingen.


Met dit in gedachten stelt deze alliantie een innovatieve methodologie voor die instrumenten en richtlijnen integreert om leerinhouden te ontwikkelen voor medische studenten en bewoners die hun technische en / of niet-technische vaardigheden willen verbeteren. De tools omvatten de visualisatie en interactie via XR-technologieën van anatomische 3D-modellen die zijn gegenereerd op basis van preoperatieve onderzoeken of via een semi-automatische tool voor het creëren van intracorporale 3D-anatomische modellen.

Anatomische modellen, met en zonder pathologieën, kunnen worden bewerkt om in 3D te worden afgedrukt volgens de richtlijnen die door het consortium zijn opgesteld. Afhankelijk van het type 3D-printmethode kunnen deze modellen worden toegepast als trainingsmodellen in medische en chirurgische anatomie, of als trainingsmodel met veelgebruikte laparoscopische boxtrainers.

Bovendien zullen docenten en medische professionals trainingsmateriaal kunnen verstrekken op basis van hun klinische ervaringen, zoals preoperatieve onderzoeken, 3D-modellen die op basis van deze onderzoeken zijn gegenereerd en video's van chirurgische procedures die leerlingen alomtegenwoordig kunnen raadplegen. Bovendien zullen mentoren een tool hebben voor het creëren van gepersonaliseerde virtuele trainingsomgevingen voor technische en niet-technische vaardigheden die gebruik maken van de 3D-modellen.

Deze virtuele scenario's zullen aan bewoners worden aangeboden om hun training in MIS te ondersteunen.

 

 

Referenties: 1. Oropesa I et al. (2016) MISTELA: Application of a pedagogical model for online learning of MIS nontechnical skills in Europe Br J Surg 103(S1):6. 2. Sánchez-Peralta LF et al. (2010). Construct and face validity of SINERGIA laparoscopic virtual reality simulator. Int J Comput Assist Radiol Surg. Jul;5(4):307-15. 3. Nickel F et al. (2013). Virtual reality does not meet expectations in a pilot study on multimodal laparoscopic surgery training. World J Surg 37(5):965-73. 4. Sutherland J et al. (2019). Applying Modern Virtual and Augmented Reality Technologies to Medical Images and Models. Journal of Digital Imaging, 32(1), 38–53. 5. Kowalewski KF et al. (2016) Development and validation of a sensor- and expert model-based training system for laparoscopic surgery: the iSurgeon. Surg Endosc. 31(5):2155-2165. 6. Sánchez-Margallo FM et al. (2018). Application of mixed reality technology for surgical training in urology. 26th international European Association of Endoscopic Surgery congress. 7. Yang T et al. (2019) Impact of 3D printing technology on the comprehension of surgical liver anatomy. Surg Endosc 33:411–417. 8. Rethy A et al. (2018) Anthropomorphic liver phantom with flow for multimodal image-guided liver therapy research and training. Int J Comput Assist Radiol Surg 13:61–72."


Onze doelen

Deze alliantie zal een innovatieve methodologie bieden met tools en richtlijnen om de vroege stadia van medisch en chirurgisch onderwijs te ondersteunen door middel van leerinhoud en aangepaste trainingsomgevingen op basis van meeslepende XR-visualisatietechnologieën en 3D-printtechnologieën. Daartoe worden de volgende doelstellingen nagestreefd:

 

Definieer richtlijnen

Definiëren vn gemeenschappelijke richtlijnen voor het creëren van 3D-modellen op basis van feitelijke klinische gevallen en de ervaring van clinici, zoals anatomische 3D-modellen (met en zonder pathologieën) op basis van preoperatieve studies, intraoperatieve anatomische 3D-modellen en virtuele scenario's voor MIS-training

Geautomatiseerde creatie van modellen

Een tool ontwikkelen voor de semi-automatische creatie van op maat gemaakte intraoperatieve 3D-modellen voor training in medische en chirurgische anatomie. Met deze innovatieve oplossing kunnen docenten intuïtief en semi-automatisch intraoperatieve anatomische 3D-modellen genereren via een endoscopische camera voor later gebruik als educatief materiaal. Er wordt een contentrepository voorzien om modellen op te slaan, te beheren en te delen

Authoring tools

Een set authoring-tools te implementeren en / of te integreren om leerinhouden voor medisch en chirurgisch onderwijs te creëren met behulp van immersive XR-technologie. Mentoren zullen deze tools gebruiken om gebruik te maken van medische beeldvormingsstudies, anatomische 3D-modellen en chirurgische video's om inhoud te bieden die is afgestemd op de trainingsbehoeften van de medische studenten of bewoners.

 

 

 

 

 

3D- printmethodologie

Methodologische richtlijnen definiëren voor het 3D-printen van anatomische modellen voor hun gebruik als trainingsmodellen in medische en chirurgische anatomie of in laparoscopische box-trainers als fysieke modellen om technische vaardigheden te trainen.

xr methodologische richtlijnen

Methodologische richtlijnen definiëren om leerinhouden voor XR-toepassingen te ontwikkelen om technische en niet-technische vaardigheden te leren en te trainen.

portfolio van leerinhoud

Op basis van relevante casestudy's (medische anatomie, laparoscopie en flexibele endoscopie) een portfolio ontwikkelen van voorbeeldige leerinhouden in verschillende contexten (box-trainers / VR-simulatoren / immersieve omgevingen, enz.) Gebruikmakend van 3D-modellen gegenereerd tijdens het project .

Tools validatie

Het valideren van de tools en leerinhouden die in het project zijn ontwikkeld met eindgebruikers in (ten minste) vier Europese landen met drie use cases (anatomie, laparoscopie en flexibele endoscopie).